50-talsdröm som värnats om med stil

Ett par i Helsingfors renoverar släktens värdehem från 50-talet stiltroget för tidsperioden och med en trivsam och hemtrevlig anda.

Hemmet slår vakt om historien

Vissa hem imponerar redan vid första anblicken. Detta ståtliga 50-tals hus i Munksnäs i Helsingfors är fyllt med unika originaldetaljer och en genuin 50-tals anda. Redan trapporna och ytterdörren berättar om husets historia och imponerar med sitt kompromisslösa formspråk och kvalitet.

De ursprungliga golvlisterna och fönsterbräden av marmor är ett bra exempel på husägarnas vilja att värna om hemmets historia.

Huset är fyllt med vackra detaljer som är karakteristiska för tidsperioden, såsom olika slags trapphus och djupa fönsterbräden som man endast ser i gamla hus. Även inredningen är väl genomtänkt och trogen den ursprungliga stilen. Herrn i huset har många barndomsminnen från sina mor-/farföräldrars tider och genom renoveringen har man väckt värdehusets verkliga själ till liv och därmed bevarat dess ursprungliga atmosfär.

Dåtid och nutid hand i hand

Huset är numera samtidigt även ett hem för en relativt stor familj där vardagsfunktionerna, den moderna hustekniken och lösningarna som ligger under ytan resulterar i lätt och trivsamt boende.

Lyxigt spa

Ett av hemmets lyxigheter är spa-avdelningen i nedre våningen där man strävat efter att skapa en verklig oas för avslappning men även en rymlig och fungerande bastuavdelning i anslutning till fritidslokalerna. I det här badrummet domineras taket av de mörka träribborna som är karakteristiska för huset och som upprepas vackert i golvet genom Vieser Dot-design golvbrunnslocket av ribbat Kebony-trä. I övrigt utstrålar lokalen lugna och ljusa sandtoner och tillsammans med det stora badkaret och de infällda regnduscharna är det rymliga badrummet både fängslande luxuöst och harmoniskt lugnande.

Visuellt val

Duschutrymmets bakgrund har en intressant smal ”fingerplatta” som andas 50-tal och som satts i höjdled. Plattorna ramar in duscharna vackert. Brunnen under Vieser Dot-locket fungerar effektivt även när båda duschar är påslagna, alltså kunde trälocket väljas helt enligt visuella grunder för att komplettera den kompromisslösa stilen i badrummet.

De stora golvplattorna har skurits i segment runt Vieser Dot-locket, vilket har gett en vacker och jämn fördelning av plattorna samt fungerande lutningar. Det runda Dot-locket har en synlig roll i badrummets inredning och fungerar som ett blickfång tillsammans med de ljusa plattorna.

Design utan att pruta på funktionaliteten

De stora trälocken, såsom Vieser Dot som ses här, har tillverkats i Finland ekologiskt och giftfritt.

Vieser har under de senaste åren satsat allt mer på att göra finsk design till en del av golvlösningarna i badrummen. Även om våra designval tidvis varit mycket modiga och inte följt mainstreamen har vi inte vid något skede gått med på att göra kompromisser när det gäller funktionaliteten.

Detta möjliggör stiliga visuella lösningar utan att pruta på funktionaliteten. Slutresultatet kan då vara så här hisnande vackert.

Vill veta mer?
Marie Bergman Area Sales Manager +46 70 313 1373 marie.bergman@vieser.se

Referenser relaterade till projektet

Bostad, 50-tals villa fick nytt badrum

Se presentationen