Minimalism vid havet

Före detta NHL-spelaren Ville Leino och hans sambo Eveliina Alanne byggde sitt drömhus på ett berg nära havet.

På en klippig tomt vid havet i Ingå finns nu en bostadshelhet som består av fem separata byggnader. Husprojektet presenterades nyligen i TV-programmet Design by Lauri med Lauri Ylönen som programledare. Paret ville ha ett hus med minimalistisk design, och det syns verkligen i det harmoniska slutresultatet.

Inredningsdesigner Eveliina Alanne fick göra verklighet av sin egen vision – mörka toner som framhävs med spännande färger och kompletteras av stora fönster och tydliga linjer. Djärva men lyckade val är till exempel kökets arbetsyta i brons och sovrummets stora glasvägg med utsikt över den stora terrassen och ut mot havsviken.

De två badrummen i huvudbyggnaden har Vieser Line-golvbrunnar med silar som kan förses med beklädnadsmaterial efter behag. Både golvet och silen har en yta av ljusgrå mikrocement som tillsammans med den intima belysningen skapar en lugnande och stillsam stämning i duschrummet.

Golvbrunnarna är installerade precis intill väggen, vilket är typiskt för linjeformade golvbrunnar, men det går lika bra att installera dem en bit från väggen eller mitt på golvet. Den största fördelen med Vieser Line är att kunden kan välja platsen helt utifrån visuella preferenser, för alla installationsalternativ är lika enkla, säkra och täta.

Den separata strandbastun har japanskinfluerad känsla både när det gäller materialen och dekoren. I badrummet fångas uppmärksamheten direkt av Viesers 60 x 60 cm stora fyrkantiga designsil i Kebonyträ. Vieser Square Kebony, Bali Edition är resultatet av ett designsamarbete mellan Lauri Ylönen, Saku Sysiö, formgivare på designbyrån Aivan, och Vieser.

Silen i mörkt trä med sitt smala galler ger badrummet en fläkt av Bali. Den stora silen fångar blicken och omges av en badrumsinredning inspirerad av den japanska badkulturen. Samma känsla återfinns i Viesers inspirationstema Oriental som är uppbyggt kring samma typ av pikanta färger och material. Temakonceptet är designat för att ge inspiration och fungera som utgångspunkt för olika typer av badrumsinredningar. Det är ett steg bort från gamla vanor och traditionella val och bjuder i stället på djärvare och originellare lösningar som ger utrymme för personliga val.

Vieser har levererat samtliga golvbrunnar och tillhörande designsilar till Leinos och Alannes nya hus vid havet. I avsnittet som sändes hösten 2019 på finska TV5 presenterades även golvbrunnen Vieser One av Viesers försäljningschef Kai Setälä.

Vieser Square Kebony, Bali edition och rännan som säljs separat går bland annat att köpa från LVI-verkkokauppa och Style Design. I dessa webbutiker hittar du även Viesers övriga designsilar. Större leveranser hanteras av våra projektsäljare som du kan kontakta direkt via Viesers försäljning

Bilder från huset: Kuvagalleria Kotka

Badrumsbilder: Lauri Laukkanen