Storheten sitter i detaljerna

I Japan kallar de det Omotenashi. Den fullständiga omsorgen om detaljerna för att skänka gästen den perfekta upplevelsen. Det kan vara känslan i hur en skjutdörr saktar in precis innan den slår i karmen för att inte göra ett oönskat ljud, den perfekt avvägda balansen mellan blad och handtag i en kockkniv, eller den perfekta presentationen av en kopp te med omsorg om varje detalj i ceremonin.

Men det kan också vara den finska designen av en golvbrunn som lyfter en oundviklig stund i vardagen till någonting njutningsfullt och lyxigt.

När Nils-Erik Svedberg och hans fru hade fått sitt tredje barn och behövde flytta till någonting större fastnade de så för sitt nya hus att de kände att vi kommer aldrig att flytta härifrån. Så när de skulle inreda huset och renovera badrummen var det till att tänka långsiktigt och hållbart. Tidlösa material med bra kvalitet.

– Vi köper bara saker som vi verkligen vill ha kvar och vill leva med. Vi satsar på fina saker som vi blir glada av och då hittade vi Vieser Square, som ingen av oss hade stött på förut eller sett tidigare någonstans.
De kände direkt att Vieser Square passade i deras stil och tanke om hur de ville leva och gillade särskilt att det var nånting annat än vad de hade stött på tidigare.

– Just den här känslan att du står på en stor träplatta fick mig att associera med att stå på en brygga ute i skärgården och duscha och det är en känsla som jag gärna vill ha när jag står i duschen på morgonen och ska iväg till jobbet, säger Nils-Erik som är läkare till vardags.

I linje med vår stil

När de väl hade hittat Vieser Square blev de nyfikna på Viesers övriga produkter och fastnade för Vieser Line och installerade den i ett annat badrum.

– Det vi gillade med den var att den var större än det vi sett på marknaden tidigare. Vi fick också höra att den var lättare att underhålla än liknande silar och det kan nog stämma, vi har inte behövt rensa den lika mycket som andra avlopp.

Nils-Erik berättar att de är nöjda med hela upplevelsen med Vieser, från första kontakt till färdig installation.

– Vi fick tidigt bra kontakt med en av Viesers chefer som hjälpte oss med beställningen och leveransen och han kunde också hjälpa våra byggare med vilka tätskikt och material som behövdes för en bra installation.

Och hantverkarna som genomförde installationen har gett bra feedback på produkterna.

– Byggarna återkopplade också att de var väldigt nöjda med de här produkterna och tyckte att de var lätta att arbeta med och installera på ett bra sätt.

Vieser Square Kebony Bali edition

Ett hem för generationer

Slutresultatet blev verkligen så bra som Nils-Erik och hans familj hade föreställt sig. Eller bättre. Det är nu tidlösa badrum byggda för generationer, som varje dag skänker en gnutta lycka och lyx i den stressiga vardagen. Och kanske är det i den där fullständiga kärleken till detaljerna det sitter. Det som japanerna kallar omotenashi och som vi kallar finsk design.

– Man blir glad varje gång man går in i duschen och tittar ner på de här fina materialen. Det blev ett väldigt bra slutresultat, säger Nils-Erik och man kan riktigt se hur han till och med när han berättar om det i tanken förflyttar sig bort till den där soldränkta bryggan i skärgården med vattnet från utomhusduschen strilande över sig.

Referenser relaterade till projektet

Ett tidlöst badrum byggt för generationer

Se presentationen