Kargt men vackert i Kotka skärgård

Skådespelarkompisarna Tommi Korpela och Kari Hietalahti gjorde verklighet av sin gemensamma dröm om en fiskestuga ute vid öppet hav.

Denna unika fritidsbostad som presenterades i Design by Lauri på finska TV5 tillverkades av moduler på fabrik och transporterades till skärgårdsholmen Rankö som färdiga containerelement. Den moderna stugan är designad av Lauri Ylönen för att smälta in i holmens klipplandskap och är sparsamt inredd i skandinavisk stil.

Ekologiska värderingar och respekt för naturen är viktiga för Korpela och Hietamies, vilket även återspeglas i stugans lösningar och val. Fritidsbostaden består av separata hus som knyts samman av en stor terrass.

Bastun och badutrymmena placerades avskilt för en så lugn och avkopplande upplevelse som möjligt. De stora fönstren ger en känsla av att skärgårdsnaturen, havet och strandklipporna är en del av huset. Kaklet i badrummet och toaletterna har samma randiga mönster som strandklipporna, vilket accentueras av badrummets stora, enfärgade och oavbrutna golvyta. Nästintill osynliga i golvet finns två kakelbeklädda Vieser Line-golvbrunnar.

De enkla och diskreta ytmaterialen valdes för att framhäva den omgivande naturen. Fiskestugan på Rankö är en idealisk plats för att fiska, njuta av vyerna och umgås. Golvbrunnarna behöver man inte tänka på, för Viesers brunnar behöver nästan aldrig rengöring eller annat underhåll. Brunnen är designad för att vara självrensande, och när det väl blir nödvändigt att rengöra brunnen går det snabbt och enkelt utan särskilda kunskaper, specialverktyg eller knep.

Vieser Line kan bekläs med valfria golvplattor eller med en massa som passar badrummet, till exempel mikrocement. Man kan välja att låta silen smälta in i golvet eller framhäva den genom att välja en annan färg på plattorna eller beläggningen. Viesers sortiment inkluderar även mattsvarta lackerade designsilar i stål.

Samtliga silar finns även i olika längder. Kunden kan göra sitt val helt utifrån visuella preferenser, för alla alternativ är lika säkra i fråga om täthet och funktion. Alla silar är kompatibla med våra Vieser One-golvbrunnar. De största fördelarna med Vieser One är enkel och säker installation samt utmärkt genomströmning under användning som ser till att vattnet rinner ut ur badrummet snabbt och effektivt.

Bilder: Kuvagalleria Kotka