Jens Persson, Niklas Wennström

Vieser i samarbete med Sluta Riv

Vieser som är känd för sina unika designbrunnar och högkvalitativa golvbrunnar har kommit överens om ett samarbete med den svenska branchorganisationen Sluta Riv kring NFC-sensorteknik för att minska byggbranschens miljöpåverkan.

Inom kort kan man beställa Vieser golvbrunnsmanschetter med NFC-sensorer (Near Field Communication, sv. Närfältskommunikation) som gör det möjligt att upptäcka vattenläckage i tid. Mätning ger även möjlighet för dellagning i stället att göra om badrummen helt. Med dessa sensorer, som tillverkas i Sverige av InviSense som Sluta Riv representerar, är det möjligt att mäta fukt utan destruktiv provtagning.

”Vi ser samarbetet som en jättefin möjlighet att skapa effekt idag för en hälsosammare och en mer hållbar framtid ”, konstaterar Annika Jyllilä-Vertigans vd för Vieser.

Mindre kostnader och miljöbelastning

Den värdemässigt största skadan för hushållen enligt Svensk Försäkring är vattenskador för vilka skadebeloppen sammanlagt uppgick till drygt 2,9 miljarder kronor år 2021.

Enligt Vattenskadecentrums rapport är 29 % av skadorna som sker i badrumsgolvet i anslutning till golvbrunnen. Därför ser Vieser det som en möjlighet att göra skillnad med sensorerna.

”Vieser vill alltid jobba smartare och det här känns som ett nytt och hållbart sätt att utvecklas. Att upptäcka möjliga skador i god tid och även få chansen att dellaga kommer att spara miljoner kronor för försäkringsbolagen, villaägare samt fastighetsbolagen”, konstaterar Jens Persson, Head of Sales Scandinavia.

”Med delreparationer vinner alla parter. Det blir mindre miljöbelastning och mindre utsläpp på grund av nya material och det är bättre för ekonomin. En delreparation blir ofta minst 100 000 kr billigare i ett vanligt badrum än om du river hela badrummet”, säger Sluta Rivs vd Niklas Wennström.

Hållbara och lätta att använda

Vieser kommer att addera InviSenses sensorer som har utvecklats av Linköpings Universitet och testats av RISE till sina golvbrunnsmanschetter för Vieser One, Vieser Line, Vieser DOT och Square. Sensorerna består av ett fuktkänsligt material som absorberar vattenmolekyler och kan sedan hittas med en fuktskanner. Sensorn har extremt lång hållbarhet, och de är designade att ha minst ett badrums livstid. Har sensorn installerats korrekt och placerats enligt ritningar och installationsanvisningar, så kan vem som helst mäta det efter att ha läst en kort instruktion.

För de boende är detta den enkla, problemfria lösningen: Inga batterier, ingen el, uppkoppling eller abonnemang krävs. Det är möjligt att mäta fukt utan destruktiv provtagning. Lösningen gör det möjligt att sluta gissa och att få sinnesro.

Vieser demonstrerar golvbrunnen med de nya sensorerna på Nordbygg, den 26–29 april på Stockholmsmässan. Välkommen att besöka oss i monter A20:40!

Mer information:

www.vieser.se

www.slutariv.se

www.invisense.se

https://www.svenskforsakring.se/statistik/hem–villa-foretags–och-fastighetsforsakring/intraffade-skador-per-ar/

Rapporter (vattenskadecentrum.se)

Jens Persson, Head of Sales Professional, Scandinavia, +46 703 90 20 42, jens@vieser.se

Niklas Wennström, vd, Sluta Riv, niklas.wennstrom@slutariv.se

Vieser erbjuder unika designlock och högklassiga golvbrunnslösningar för att inspirera såväl professionella byggare som inredningsdesigners och husägare. Viesers produkter har tillverkats i finska Österbotten sedan 1973. Viesers golvbrunnar har installerats i cirka sju miljoner badrum och företaget har verksamhet i Sverige, Finland, Norge och Estland.